Parkur a formy jeho tréningu - dobré rady
+10
Lili
eva & monty
Terry a Bree
ZiT
natalka a jessie
Katka a Sissi
Tipsy
Lenka
AlicaGGG
Monika & Parsonky
14 posters
Strana 2 z 7
Strana 2 z 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Parkur a formy jeho tréningu - dobré rady
Jooj, Zit tak na toto si ja este ozaj netrufam.
Inak ked uz to je tak, mohli by sme si aj dva postavit, jeden pre vas ostrielanych a druhy /vlastne len taku nejaku sekvenciu/ pre nas zaciatocnikov, nieco, na co budu stacit napr. len 4 skocky a tunel, alebo tak...
Ale ked sme uz pri tom stavani parkurov, ako sa vlastne urcuju vzdialenosti medzi skockami, podla coho? Ja si to doma davam viac menej podla odhadu, tak aby som mala pocit, ze ma Terry medzi dvoma skockami dost miesta. Ale su na to nejake pravidla, napr. najmensia mozna vzdialenost alebo tak?
A este ja som dnes dostala jednu radu /mimochodom tak trenuje s jednou svojou BOC aj Silvia Trkman... ci ako sa vola/ od holky co fakt vie co hovori, k tomu ako Terry namotyvovat. Ide o to ze nehresim, neopravujem, len odstupnovat pochvaly. To znamena v praxi asi tolko ze ked si urcim cast parkuru /kratku/ ktoru chcem prejst, ak sa to podari dobre, jasam, idem sa zblaznit od radosti, aj hodim lopticku..., ked spravi nejaku chybu, tiez chvalim!!! ale len trocha a vratim sa k prekazke / casti kde tu chybu urobila, bez toho aby mala pocit ze nieco opravujem, zopakujeme si to a ked to spravi dobre, zase jej zatancujem svoj radostny tanecek. Kedze dobre reaguje na kliker, tak aj klikam k tomu. Ziadne fuj, ale ani prejavy typu, "co to zas robis" alebo "zas si to po..." , proste toto je pre nas tabu. Fuj si musim nechat vyslovene na zavazne prehresky, na situacie, ked ide o zdravie, alebo ked robi nieco co si vyslovene neprajem. Mozno na prvy pohlad to znie ako nezmysel, chvalit aj za chyby, ale ked mi to dana osoba vysvetlovala, fakt to ma logyku. Ide hlavne o to, ze ju tym presvedcim, ze to co robi so mnou, je ta naj zabava na svete a odstupnovanim pochvaly jej dam najavo, co vlastne chcem aby robila, lebo sama pochopi ze ta naj pochvala je len za nieco a pes to dokaze rozlisit. Dost jej v tom verim, kedze ona ma skusenost s borderkou presne takej povahy, ako je Terry. Tak sa potom necudujte, ked ju budem chvalit za to ze do tunelu vliezla opacnou dierou alebo ked prevalcuje celu prekazku A tiez si este musim zvyknut na iny sposob chvalenia nez som zvyknuta a aj menej pouzivat fuj.
Inak ked uz to je tak, mohli by sme si aj dva postavit, jeden pre vas ostrielanych a druhy /vlastne len taku nejaku sekvenciu/ pre nas zaciatocnikov, nieco, na co budu stacit napr. len 4 skocky a tunel, alebo tak...
Ale ked sme uz pri tom stavani parkurov, ako sa vlastne urcuju vzdialenosti medzi skockami, podla coho? Ja si to doma davam viac menej podla odhadu, tak aby som mala pocit, ze ma Terry medzi dvoma skockami dost miesta. Ale su na to nejake pravidla, napr. najmensia mozna vzdialenost alebo tak?
A este ja som dnes dostala jednu radu /mimochodom tak trenuje s jednou svojou BOC aj Silvia Trkman... ci ako sa vola/ od holky co fakt vie co hovori, k tomu ako Terry namotyvovat. Ide o to ze nehresim, neopravujem, len odstupnovat pochvaly. To znamena v praxi asi tolko ze ked si urcim cast parkuru /kratku/ ktoru chcem prejst, ak sa to podari dobre, jasam, idem sa zblaznit od radosti, aj hodim lopticku..., ked spravi nejaku chybu, tiez chvalim!!! ale len trocha a vratim sa k prekazke / casti kde tu chybu urobila, bez toho aby mala pocit ze nieco opravujem, zopakujeme si to a ked to spravi dobre, zase jej zatancujem svoj radostny tanecek. Kedze dobre reaguje na kliker, tak aj klikam k tomu. Ziadne fuj, ale ani prejavy typu, "co to zas robis" alebo "zas si to po..." , proste toto je pre nas tabu. Fuj si musim nechat vyslovene na zavazne prehresky, na situacie, ked ide o zdravie, alebo ked robi nieco co si vyslovene neprajem. Mozno na prvy pohlad to znie ako nezmysel, chvalit aj za chyby, ale ked mi to dana osoba vysvetlovala, fakt to ma logyku. Ide hlavne o to, ze ju tym presvedcim, ze to co robi so mnou, je ta naj zabava na svete a odstupnovanim pochvaly jej dam najavo, co vlastne chcem aby robila, lebo sama pochopi ze ta naj pochvala je len za nieco a pes to dokaze rozlisit. Dost jej v tom verim, kedze ona ma skusenost s borderkou presne takej povahy, ako je Terry. Tak sa potom necudujte, ked ju budem chvalit za to ze do tunelu vliezla opacnou dierou alebo ked prevalcuje celu prekazku A tiez si este musim zvyknut na iny sposob chvalenia nez som zvyknuta a aj menej pouzivat fuj.
Terry a Bree- Počet príspevkov : 1163
Registration date : 12.12.2009
ala tak nam to na treningu ukazes ale je to dobra myslienka mohlo by sa to vyplatit aj v praxi
natalka a jessie- Počet príspevkov : 712
Registration date : 14.05.2009
Vies, to sa najprv musim ja naucit takto robit
ja som si to uvedomila, ked to pisala Alica, takze tiez mam co robit, aby som sa najskor ja naucila spravne komunikovat so psom. U mna to vsak bude tazsie ako u teba Ala, Sunny uz 3 roky takto vychovavam, takze to nebude vobec jednoduche ani pre mna
Mohli by sme skúsiť ten prvý parkúr, čo sem ala hodila ten link.
Ala škoda, že toto som nevedela pred tým a to fuj by som si odpustila.
Mne sa tento velmi paci:
http://files.uniskynopolis.webnode.cz/200000023-335e634585/po-01.gif
Je tam dost veci, ktore by bolo fajn potrenovat. ako pre psovoda, tak aj pre psa. Vytlacim ho?
Je tam dost veci, ktore by bolo fajn potrenovat. ako pre psovoda, tak aj pre psa. Vytlacim ho?
ja to mam uz odfotene v mobile, ale moze to zostat v maringotke medzi ostatnymi, kludne to vytlac
Ala:
tiez som taketo nieco kdesi citala, ale nebolo to doslova ze ked spravi chybu pochvalis, ale tak, ze ked spravi chybu VOBEC to neriesis, povies nejake slovicko co ti nastartuje psa (u oriany je to POD) a idete na to znova...ja to robim podobne - ked spravi nieco zle, tak jej poviem sice NIE, alebo len CO TO, ale takym tonom ze ani nema pocit ze jej hovorim ze cosi spravila zle, a opakujem dovtedy kym to nespravi dobre a potom vychvalim do nebiesked spravi nejaku chybu, tiez chvalim
Hej, v podstate mas pravdu a isto to je tak spravne, ako pises. Tu ide skor uz o konkretny pristup ku konkretnej povahe, preto chvalit aj za zle spraveny cvik, chvalim totiz uz to ze je ochotna spolupracovat a tym ju viac navnadim na dalsiu spolupracu. Dalsia vec ze ked opravujem, aj bez napomenutia, pes vraj si uvedomuje ze opravujeme a tym padom ze nie som uplne spokojna a neisteho psa to moze zneistit este viac. A este som bola upozornena na slova fuj, nie a pod. ze to su slova kde kladiem doraz ked ich hovorim na prvu slabiku a pes to prirodzene vnima inak ako napr. keby som povedala upss.
Je to pre mna vsetko len teoria, ale chcem skusit, mozno aj bude fungovat. Este raz ale nejde o vseobecny navod na pristup ku psom, ide o radu od konkretnej osoby co ma konkretnu borderku s povahou velmi podobnou mojej Terry. A teda ona dokaze ine veci so svojim psom!
Je to pre mna vsetko len teoria, ale chcem skusit, mozno aj bude fungovat. Este raz ale nejde o vseobecny navod na pristup ku psom, ide o radu od konkretnej osoby co ma konkretnu borderku s povahou velmi podobnou mojej Terry. A teda ona dokaze ine veci so svojim psom!
Pre nas este veelmi zlozite... Mne sa skor pozdavaju tie jednoduchsie co tam su. Teda myslim konkretne pre mna na trenovanieKatka a Sissi napísal:Mne sa tento velmi paci:
Ala: ved jasne - treba vyskusat...hlavne ked je terry taka citliva na fuj-povely...asi bude ozaj naj. zo zaciatku chvalit aj za spolupracu (ved aj minule si to tak robila na konci - presla prekazku co nemala ale pochvalila si) a nech ziska na parkure aspon trosku sebavedomie
Ala, nemusis to ist cele, staci prvych 5 prekazok. Nie je to nic ine, len rovinka + jedna otocka. ved si skusis, uvidis.
Ved hej... Ja ked na to pozeram, neviem si skor predstavit, ako ju tam mam viest, nie ze by ona nezvladla. Ale ved mozem vyskusat! A ten latkovy tunel, to sme este neskusali, tak by som aj skusila aj ten.
Ala to ty sama musíš posúdiť na čo máte a načo si ty sama trúfaš. Podľa môjho sa nikam ponáhľať nemusíte, ale taktiež prečo neskúsiť. Zrovna tento parkúr je celkom v poriadku, ako napísala Katka vyskúšať a uvidíš. Nikto ťa do ničoho tlačiť nebude. Tak zbytočne ani samu seba hneď nestresuj, že na to vy nemáte.
Ozaj, baby, co znamena tie dve skocky neoznacene cislom? Su tam nakreslene, ale nemaju cislo. Tie sa normalne stavaju?
Ved prave tie mi tam vadia, bez nich by to isto isto ovela lahsie.
... si myslim, ze tie sa normalne stavaju, su tam ako chytaky, ktore by mali odvazat pozornost psa aj teba a tak trocha zavadzat a milit ta. Teda ak dobre chapem ich zmysel tam.
... si myslim, ze tie sa normalne stavaju, su tam ako chytaky, ktore by mali odvazat pozornost psa aj teba a tak trocha zavadzat a milit ta. Teda ak dobre chapem ich zmysel tam.
Hej tie skočky sú tam na to, aby vás oblafli a podľa môjho tam majú zmysle. Tzv. chytáky
jj, dobre to tam dali, presne ako pise monatko, je to ako chytak a preto sa to cvici s nimi aby psovod porozmyslal ako najlepsie naviest psa aby pes to neskakal hlava nehlava co vidi
idem sa s vami podelit o dnesny zazitok z cvicaku - tu u nas v NM
konece sa kupili prekazky...tieto: http://www.dogtrace.com/inshop/agility/
mame skocku, tunel, kruh a ten spodny slalom (tunel vyzera ze sa po dalsom nabehu oriany rozpadne, ale na zaciatok to staci)
takze - docvicila sa poslusnost a my sme si vytiahli tie prekazky
prekazky sa dali vsetky za sebou (tunel-skocka-slalom-kruh) a isli sme behat - totizto dnes sme tam boli len dve co agility uz niekedy robili, tak aby aj zaciatocnici z toho cosi mali, sa dali prekazky tak ako sa dali...kamoska co to tam vedie im minule vsetkym co mali zaujem vysvetlila co a ako, takze v tom problem nebol, ale keby ste to videli potom - panika a chaos...striedali sme sa...ti co boli prvikrat tak psov hadzali po "parkure" ako handry a ti co boli druhykrat to nerobili o moc lespie - tunel psy prebehli dobre, potom isli na skocku - majitelia ich vzdy po tuneli chytili za voditko (psy behali s voditkami prosim pekne) a tahali ich na skocku (bola na smalloch)...tak pes to preskocil, ved co ine mal robit, a isli na slalom a vtedy este len zacala sranda...VOBEC nevedeli ako to trenovat, len chytili psa, hodili ho okolo prvej tycky, stahli ho spat, zasa ho potiahli okolo 3 tycky a stiahli spat, cize nejaky treningovy ucinok to nemalo, len co sa bavili majitelia, kruh podobne - pretiahli psa cez kruh a AZ NA KONCI parkuru psovi raz povedali vsetci DOBRY alebo cosi take no ja som len cumela
potom som isla ja s orianou - tunel super, skocka super, slalom ok...vsetci mi hovorili ze ked agility trenujem dlhsie nech prejdem vsetky prekazky, ale vykslala som sa na kruh, lebo ved ked ho este netrenujem tak si teraz hadam nepojdem na nom pokazit psa...ale VZDY som orianu po slalome vychvalila, presla ho zle vratila som ju na zaciatok, a ked sme dobehali tak som ju tiez vychvalila, aby mala z toho radost, nie sproste DOBRA
aj som im chcela nieco trosku vysvetlit, ale ako som sa na to divala nemalo by to zmysel, lebo oni si myslia ze pridu, povlacia psa po parkure a pes to za dva dni pochopi, ale nejake vysvetlovacky, ze kazda prekazka by sa mala ucit najskor samostatne, zvlast ten slalom a kruh (+ normalnou technikou, nie takym vlacenim psa) tam nemali opodstatnenie
a je aj na tych ludoch videt ze to beru len na odreagovanie sa (nie na zabavu seba a psa), cize sme po chvili odisli
tatino hovoril ze keby ste to videli by ste si vlasy trhali, ale ja som si ich tiez zacala po chvili trhat na to "trenovanie" sa skratka nedalo pozerat
a este ma napadlo: jedna kamoska ma psa z utulku (pes je v utulku len ona si ju brava odtial), islo im to celkom pekne - teda ten tunel a skocka, k ostatnemu sa uz radsej nevyjadrujem, ale som si vsimla, ze druhykrat ked isli tunel sucka jej odbehla bokom...ona na nu zvrieskla (neni som si ista ci kvoli tomu z enevbehla do tunela, ale asi hej) a isli znova - pes chvost az na bruchu, cely vylakany, ale hlavne ze pokracovali a mi budeme riesit ci psovi hovorit alebo nehovorit slabucke FUJ
a hlavne - my/vy chceme/te v agility nieco dosiahnut a tak aj trenujeme/te, ale je videt ze im na tom VOECB nezalezi, a ani na tom, ci to bavi aj psa
takze az vtedy som si ozaj poriadne uvedomila, aky je cvicak v TN uzasny
a kto si chce pokazit psa tak smelo na cvicak do NM
ale neberte to zasa ako ze na nich kydam, super sa tam cvici, len ako vidim toto agility tam bude o krok mimo (aj o 2), len mi nedalo sa s vami nepodelit o super zazitok (keby som to tak mala na videu )
konece sa kupili prekazky...tieto: http://www.dogtrace.com/inshop/agility/
mame skocku, tunel, kruh a ten spodny slalom (tunel vyzera ze sa po dalsom nabehu oriany rozpadne, ale na zaciatok to staci)
takze - docvicila sa poslusnost a my sme si vytiahli tie prekazky
prekazky sa dali vsetky za sebou (tunel-skocka-slalom-kruh) a isli sme behat - totizto dnes sme tam boli len dve co agility uz niekedy robili, tak aby aj zaciatocnici z toho cosi mali, sa dali prekazky tak ako sa dali...kamoska co to tam vedie im minule vsetkym co mali zaujem vysvetlila co a ako, takze v tom problem nebol, ale keby ste to videli potom - panika a chaos...striedali sme sa...ti co boli prvikrat tak psov hadzali po "parkure" ako handry a ti co boli druhykrat to nerobili o moc lespie - tunel psy prebehli dobre, potom isli na skocku - majitelia ich vzdy po tuneli chytili za voditko (psy behali s voditkami prosim pekne) a tahali ich na skocku (bola na smalloch)...tak pes to preskocil, ved co ine mal robit, a isli na slalom a vtedy este len zacala sranda...VOBEC nevedeli ako to trenovat, len chytili psa, hodili ho okolo prvej tycky, stahli ho spat, zasa ho potiahli okolo 3 tycky a stiahli spat, cize nejaky treningovy ucinok to nemalo, len co sa bavili majitelia, kruh podobne - pretiahli psa cez kruh a AZ NA KONCI parkuru psovi raz povedali vsetci DOBRY alebo cosi take no ja som len cumela
potom som isla ja s orianou - tunel super, skocka super, slalom ok...vsetci mi hovorili ze ked agility trenujem dlhsie nech prejdem vsetky prekazky, ale vykslala som sa na kruh, lebo ved ked ho este netrenujem tak si teraz hadam nepojdem na nom pokazit psa...ale VZDY som orianu po slalome vychvalila, presla ho zle vratila som ju na zaciatok, a ked sme dobehali tak som ju tiez vychvalila, aby mala z toho radost, nie sproste DOBRA
aj som im chcela nieco trosku vysvetlit, ale ako som sa na to divala nemalo by to zmysel, lebo oni si myslia ze pridu, povlacia psa po parkure a pes to za dva dni pochopi, ale nejake vysvetlovacky, ze kazda prekazka by sa mala ucit najskor samostatne, zvlast ten slalom a kruh (+ normalnou technikou, nie takym vlacenim psa) tam nemali opodstatnenie
a je aj na tych ludoch videt ze to beru len na odreagovanie sa (nie na zabavu seba a psa), cize sme po chvili odisli
tatino hovoril ze keby ste to videli by ste si vlasy trhali, ale ja som si ich tiez zacala po chvili trhat na to "trenovanie" sa skratka nedalo pozerat
a este ma napadlo: jedna kamoska ma psa z utulku (pes je v utulku len ona si ju brava odtial), islo im to celkom pekne - teda ten tunel a skocka, k ostatnemu sa uz radsej nevyjadrujem, ale som si vsimla, ze druhykrat ked isli tunel sucka jej odbehla bokom...ona na nu zvrieskla (neni som si ista ci kvoli tomu z enevbehla do tunela, ale asi hej) a isli znova - pes chvost az na bruchu, cely vylakany, ale hlavne ze pokracovali a mi budeme riesit ci psovi hovorit alebo nehovorit slabucke FUJ
a hlavne - my/vy chceme/te v agility nieco dosiahnut a tak aj trenujeme/te, ale je videt ze im na tom VOECB nezalezi, a ani na tom, ci to bavi aj psa
takze az vtedy som si ozaj poriadne uvedomila, aky je cvicak v TN uzasny
a kto si chce pokazit psa tak smelo na cvicak do NM
ale neberte to zasa ako ze na nich kydam, super sa tam cvici, len ako vidim toto agility tam bude o krok mimo (aj o 2), len mi nedalo sa s vami nepodelit o super zazitok (keby som to tak mala na videu )
hmm, alic tak to je fakt blbe.... vidiet ze tam nikto neni co robil agility a len oni si kazia psov a len psy budu znechuteny... urco tam netrenuj ked je to takto alebo ich pozvi do TN, na nas trening aby videli ako by to malo fungovat, urcite nie na silu, urcite nie fuj a podobne veci na parkure... proste podla toho co citam , ti ludia asi vobec nepochopili o com agility je..
tak to si uhadla...ako ta baba co to vedie robila agility, ale asi im to zle vysvetlila, resp. moc im ani nevysvetlila asi, a aj keby im vysvetlila na tych clenoch je videt ze oni to chcu vsetko rychlo robit a netrapi ich co na to pes a ako sa to ma trenovat, takze zbytocne sa tam ja budem namahat s nejakym vysvetlovanimproste podla toho co citam , ti ludia asi vobec nepochopili o com agility je..
buduci tyzden to skusim natocit som normalne nevedela ci sa mam smiat alebo plakat
(dufam ze to nebudu citat lebo uz ma na cvicak ani nepustia )
som dufala ze uz nebudem muset chodit do TN - hlavne kvoli dochadzaniu, ale po dnesku zlaty Excel
dakujeme, ze si vazite snahu tych, ktori vam na nasom cvicaku chcu pomoct v agility sa zlepsovat a je len dobre, ked ste ochotni rady pocuvat a prijimat. O tom je ucenie
A my dakuejeme vsetkym, ktori su ochotni nam posuvat svoje vedomosti a nedovolia nam opakovat ich chyby. DAKUJEME (to mate ku dnu ucitelov )
Pridávam video z nášho tréningu slalomu:
https://www.youtube.com/watch?v=k0YwJeB-TMs
P.S. najskôr som trošku haluzila kam sa postaviť, ale nakoniec to dopadlo veľmi dobre
https://www.youtube.com/watch?v=k0YwJeB-TMs
P.S. najskôr som trošku haluzila kam sa postaviť, ale nakoniec to dopadlo veľmi dobre
Jaj ten slalom. Normalne mam dnes pren taku depku akusi, asi sa na urcity cas uplne prestanem snazit ho naucit. Skusame tou ulickou, celkom to ide po asi 10 cm ulicku, ale ked sa snazim dat to este blyzsie, uz to nejde. Tak neviem ci mam ostat pri tej 10 centimetrovej a skusit zuzit az o nejaky ten tyzden zas, alebo nejako inak ju to naucit? Ked ona sa mi velmi neda navadzat, nemam velmi na vyber...
Ala tou uličkou ja teda žiadnu skúsenosť nemám. Bavili sa o tom na DF. Tam je to trošku na dlhšie. Podľa mňa nie je prečo sa niekam ponáhľať. Pokiaľ zatiaľ ide cez ňu, tak na čo to síliť? Veď pretekať nechcete a ani sa nikam extra ponáhľať neponáhľate, nie? Vôbec sa nad tým nejak extra nepozastavuj. My sme to robili klasickou metódou, ale teda stále to nie ono a už to trénujeme veľmi dlho. Ako tak rozumie, čo od nej chcem, ale nejak sa jej do toho nechce.
Metódu už by som určite nemenila. Keď tak skús sa poradiť s niekym na DF, tam je ich veľa, čo majú bordery a určite sú aj takí, čo trénovali uličkou a pokiaľ viem, tak sú tam veľmi ochotní poradiť.
Metódu už by som určite nemenila. Keď tak skús sa poradiť s niekym na DF, tam je ich veľa, čo majú bordery a určite sú aj takí, čo trénovali uličkou a pokiaľ viem, tak sú tam veľmi ochotní poradiť.
jj ali, metodu nemenit...vcera som sa vratila k agilitnej knihe, lebo som chcela cosi presnejsie zistit o 2on 2of - zony, a zrovna tam bolo pisane...no radsej to prepisem - celkom pekne vety:
Hlavni chyba, kt. dela mnoho psovodu, spociva v tom, ze zacnou trenovat metodou nejcasteji pro sbihane zony, a kdyz neni dostatecne rychle ucinna, prejdou na jinou. Ve vysledku ma pes, kt. 14 dni sbiral za zonou micky, najednou skakat pres regulator. Cili je totalne zmateny, a vubec nevi, co ma na zone delat, co je spravne a co si psovod preje. Vetsina takovych psovodu samozrejme rychle zavrhe i dalsi metodu, kdyz nezabere nekolik pokusu a bla bla.......je celkem jiste, ze pes nebude dobre zvladat zony nikdy, protoze proste vvubec nevi, co po nem psovod chce.
je to sice o zonach, ale urcite to plati aj pre ostatne prekazky - ked zacnes trenovat 1 metodu naj. je nemenit...ja som chcela ucit teraz slalom V-metodou, ale som sa na to vykaslala, kedze uz trenujem tak ako trenujem a hlavne ked uz oriana dost chape...terry je hrozne citliva, takze treba ist na nu pomalicky...trenujte s tou 10cm ulickou, a postupne jej to zuzuj - aj ked len o 1cm...ty si mozno ani nevsimnes ze je to blizsie, ale ona si to vsimne, takze ked prebehne aj tu "ne"zuzenu ulicku tak s nou behaj par dni tu, potom zasa zuz o 1cm, a za chvilu bude behat slalom ako sa patri
Hlavni chyba, kt. dela mnoho psovodu, spociva v tom, ze zacnou trenovat metodou nejcasteji pro sbihane zony, a kdyz neni dostatecne rychle ucinna, prejdou na jinou. Ve vysledku ma pes, kt. 14 dni sbiral za zonou micky, najednou skakat pres regulator. Cili je totalne zmateny, a vubec nevi, co ma na zone delat, co je spravne a co si psovod preje. Vetsina takovych psovodu samozrejme rychle zavrhe i dalsi metodu, kdyz nezabere nekolik pokusu a bla bla.......je celkem jiste, ze pes nebude dobre zvladat zony nikdy, protoze proste vvubec nevi, co po nem psovod chce.
je to sice o zonach, ale urcite to plati aj pre ostatne prekazky - ked zacnes trenovat 1 metodu naj. je nemenit...ja som chcela ucit teraz slalom V-metodou, ale som sa na to vykaslala, kedze uz trenujem tak ako trenujem a hlavne ked uz oriana dost chape...terry je hrozne citliva, takze treba ist na nu pomalicky...trenujte s tou 10cm ulickou, a postupne jej to zuzuj - aj ked len o 1cm...ty si mozno ani nevsimnes ze je to blizsie, ale ona si to vsimne, takze ked prebehne aj tu "ne"zuzenu ulicku tak s nou behaj par dni tu, potom zasa zuz o 1cm, a za chvilu bude behat slalom ako sa patri
tak tak, hlavne tu metodu nemenit, ked uz clovek s jednou zacne, lebo pes este zo zaciatku tu prekazku nechape a preto to treba opakovat velakrat, kym ju zacne chapat. ako slalom tak aj zonovky, ost. prekazky. aby z toho nebol magor. lebo my to berieme inak, vsetko by sme radi hned chceli - beriem to z mojho pohladu, lebo aj som to tak brala, aby moj pes vsetko vedel a co najrychlejsie- ale naozaj vsetko ma svoj cas a ked sa to robi tak ako ma, tak pes neni zmeteny a nic sa s tym nepokazi //co mozem teraz uz potvrdit, lebo my vtedy ako celkovo klub- zaciatocnici- nikto nemal ziadne skusenosti a porobili sme veeela chyb, cvicili sme co sme si precila, cize aj slalom na xy moznosti a podobne a preto tych chyb bolo vela a zle sa to odnaucalo a urcite aj nejake ostali to URCITE takze fakt radsej pomalsie, nespekulovat, aj ked tusim ake mate pocity, ale chce to cas a vysledky sa potom dostavie este rychlejsie ako keby ste to surili
+ ti co cvicite doma, radsej sa to spytajte este napr. mna na cvicaku, ze kde co, prejdeme si to na necisto - bez psa, aby ste vedeli tie pohyby- ked teda niektory cvicite aj doma, aby ste prave to co doma cvicite nedoplietly a nepokazili tym este viac psa to je hlavne pre zaciatocnikov
+ ti co cvicite doma, radsej sa to spytajte este napr. mna na cvicaku, ze kde co, prejdeme si to na necisto - bez psa, aby ste vedeli tie pohyby- ked teda niektory cvicite aj doma, aby ste prave to co doma cvicite nedoplietly a nepokazili tym este viac psa to je hlavne pre zaciatocnikov
Napr. ja som si pred rokom pokaslala nabeh a mam pocit, ze ho uz nikdy nepochopi. Nikdy nebude tak ako napr. Conienka, ze Lenka zaveli slalom a Connie vleti do slalomu so spravnym nabehom. Ja jej musim velmi nazorne ukazovat, do ktorej diery ma vbehnut a aj tak sa velmi casto zamota=nervy=stekanie a kusanie Niekedy mam chut s tym prastit a kupit si plysaka, fakt
Katka: nikdy nehovor nikdy...sice sa naucila zly nabeh, ale ked to s nou budes precvicovat, tak uvidis ze raz jej to zapne a bude behat tak ako ma...ja som si bola ista ze bella uz V ZIVOTE nevyleze na hojdu...
Alic, to je ine, to je rpekonanie s trachu s tou hojdou, nie?
Ja som ju zle ucila nabeh, potom som to po zime skusala znova a svinucha si pamatala ten zly. Tak som zacala ucit ten spravny a teraz si myslim, ze ma z toho celkom slusny chaos a nevie, co ma vlastne robit. Vbehne tade, kde jej ukazem alebo kde jej prave v tm momentne napadne...nema to zafixovane
Ja som ju zle ucila nabeh, potom som to po zime skusala znova a svinucha si pamatala ten zly. Tak som zacala ucit ten spravny a teraz si myslim, ze ma z toho celkom slusny chaos a nevie, co ma vlastne robit. Vbehne tade, kde jej ukazem alebo kde jej prave v tm momentne napadne...nema to zafixovane
hej, ale tiez sa naucila ze je hojda zla - teda skor ja som ju to naucilaAlic, to je ine, to je rpekonanie s trachu s tou hojdou, nie?
URCITE sa to nauci raz dobre, len treba stale trenovat a nemylit sa uz
tak tak... a myslim, ze su to aj dobre prispevky pre zaciatocnikov, aby sa fakt nikam nehrnuli a moc necvicili mimo treningu, lebo nieco pokazite a to trva este dlhsie napravat ako keby sa to psik ucil postupne pekne od zaciatku
Katka ja som napr. zlý nábeh robila na tréningoch, pak ma tuším Offca opravila a raz aj Alica a odvtedy to už trénujeme normálne, ale aj tak Nelly musím stále ukazovať, čo má robiť (som furt nedokázala pochopiť ako mám vlastne ísť). No mne to vôbec nevadí. Ono aj som čítala, že pes prvé musí pochopiť slalom ako taký a až úplne posledné sa učí nábeh. Je to v tej knižke: Agility první krúčky. Tam dokonca píše, že je úplná hlúposť učiť nábeh, ak ešte nemá slalom 100% zafixovaný.
Podľa môjho zo začiatku je to vyslovene o tom, že musíš ukazovať psovi, čo má robiť. Až neskôr sám vie, čo je čo a čo, ktorý povel znamená.
Ide vám to super. Keď si zoberiem, čo ti robila minulý rok a ako super valíte teraz. Ja by som bola šťastná, prešťastná a vôbec teraz neriešila, že prečo to a to a že to nikdy nepochopí. Pochopí, len to bude dlhšie trvať.
Katka máš tu knižku? Ak chceš ja ti ju môžem požičať. Len tak na osvieženie, kopec zaujímavého je tam. Ja som ju ešte celú neprečítala, ale ten začiatok a ako cvičiť, ktoré veci.
Podľa môjho zo začiatku je to vyslovene o tom, že musíš ukazovať psovi, čo má robiť. Až neskôr sám vie, čo je čo a čo, ktorý povel znamená.
Ide vám to super. Keď si zoberiem, čo ti robila minulý rok a ako super valíte teraz. Ja by som bola šťastná, prešťastná a vôbec teraz neriešila, že prečo to a to a že to nikdy nepochopí. Pochopí, len to bude dlhšie trvať.
Katka máš tu knižku? Ak chceš ja ti ju môžem požičať. Len tak na osvieženie, kopec zaujímavého je tam. Ja som ju ešte celú neprečítala, ale ten začiatok a ako cvičiť, ktoré veci.
Ja som nevdacna a pesimisticka, ja viem, uz mi to aj Lenka neraz vravela :/
Asi sa musim zacat tesit z najmensich malickosti, napr. z toho, ze ma nekusla kazdych 5 metrov, ale az ten siesty Ale nie, akonahle sa budeme kvoli tomub trapnemu haraniu moct konecne bezpecne pohnut z domu, budem intenzivne pracovat na odstraneni. Aj ked neviem ako... :/
Asi sa musim zacat tesit z najmensich malickosti, napr. z toho, ze ma nekusla kazdych 5 metrov, ale az ten siesty Ale nie, akonahle sa budeme kvoli tomub trapnemu haraniu moct konecne bezpecne pohnut z domu, budem intenzivne pracovat na odstraneni. Aj ked neviem ako... :/
To aj mne Lenka vždy hovorí a píše, že jednoducho sa stále tešiť a keď čosi nejde, vrátiť sa späť a robiť to znova. Podľa mňa sa nič také hrozne nedeje. Veď kam sa chceš ponáhľať? Ozaj máš byť na čo pyšná.
My sme sa teraz, tak vrátili k stopovačke. Síce veľmi nerada, ale aspoň som mala istotu. Potom poslednom incidente, mám priam panický strach ju pustiť. To ozaj len v miestach, kde som si istá, aj keď také teraz asi dlhšiu dobu nebude.
My sme sa teraz, tak vrátili k stopovačke. Síce veľmi nerada, ale aspoň som mala istotu. Potom poslednom incidente, mám priam panický strach ju pustiť. To ozaj len v miestach, kde som si istá, aj keď také teraz asi dlhšiu dobu nebude.
U nas je stopovacka ako vychovny prostriedok na nic, lebo ona velmi dobre vie, kedy na stopovacke je a kedy nie. Takze ju pouzivam len ked potrebujem daku poistku...
Baby, teraz napiste, co vas na psikoch velmi tesi pri behani ...
Katka, ked ide o vas slalom, ja v nom fakt nevidim ziadny problem. Uplne normalny priebeh ma. Sissi sa len nedavno naucila kluckovat pomedzi tycky a Monika dobre vravi, ze nabeh cvicit az ked psik vie "očo ide".
Ak ta trapi to, ze si ju ucila opacny nabeh, ja som ho ucila Connie zly tiez, dokonca aj na cvicaku som si tak veselo sla . Az moj Rastik si to raz doma vsimol - chvalabohu ... bolo to zo zaciatku.
V podstate sme sa venovali len vyuke prebiehaniu medzi tyckami a nabehnutie som ju naucila len tuto zimu. Takze naozaj nemusis smutit. Raduj sa, ze Sisska s tebou pracuje (aj ked viem, ze obcas nie), je to velky uspech a uplne najzakladnejsia vec.
Priznam sa ale, aj mna trapil ten nabeh, ze ho este nevie a dost dlho.
Naozaj ako pise Livia, vsetko ma svoj cas a pomaly dalej zajdes. Katka, Monika, ide vam to krasne, len sa radujte, radujte, radujte ... aj ked by ste obcas toho svojho psika nakopli do zadocku, ako aj ja svoju Connienku obcas , ... ale proste to nejde.
Katka, ked ide o vas slalom, ja v nom fakt nevidim ziadny problem. Uplne normalny priebeh ma. Sissi sa len nedavno naucila kluckovat pomedzi tycky a Monika dobre vravi, ze nabeh cvicit az ked psik vie "očo ide".
Ak ta trapi to, ze si ju ucila opacny nabeh, ja som ho ucila Connie zly tiez, dokonca aj na cvicaku som si tak veselo sla . Az moj Rastik si to raz doma vsimol - chvalabohu ... bolo to zo zaciatku.
V podstate sme sa venovali len vyuke prebiehaniu medzi tyckami a nabehnutie som ju naucila len tuto zimu. Takze naozaj nemusis smutit. Raduj sa, ze Sisska s tebou pracuje (aj ked viem, ze obcas nie), je to velky uspech a uplne najzakladnejsia vec.
Priznam sa ale, aj mna trapil ten nabeh, ze ho este nevie a dost dlho.
Naozaj ako pise Livia, vsetko ma svoj cas a pomaly dalej zajdes. Katka, Monika, ide vam to krasne, len sa radujte, radujte, radujte ... aj ked by ste obcas toho svojho psika nakopli do zadocku, ako aj ja svoju Connienku obcas , ... ale proste to nejde.
(monika: aj ja mam ten vycuc z knihy Agility - ale pre pokrocilych)
ja mám aj prvú, aj druhú časť. sú to ozaj dobré knihy. je tam kopec zaujímavých veci, aj parkúry sú tam dobré.
Leni dnes sme boli vonku a zasa skúšali s Nelly slalom, taká bola zlatá. Opäť sa tak rozjašila ako na tréningu. Mám z nej pocit, že ju to zasa chytilo. Len, aby nám to vydržalo, čo najdlhšie.
Katka k tej stopovačke. To vie každý pes, že je na nej a ide, lebo vie, že jinudy cesta nevede. Mne pomohla aj pred tým, keď nechcela počúvať a verím, že teraz to tiež pomôže.
Leni dnes sme boli vonku a zasa skúšali s Nelly slalom, taká bola zlatá. Opäť sa tak rozjašila ako na tréningu. Mám z nej pocit, že ju to zasa chytilo. Len, aby nám to vydržalo, čo najdlhšie.
Katka k tej stopovačke. To vie každý pes, že je na nej a ide, lebo vie, že jinudy cesta nevede. Mne pomohla aj pred tým, keď nechcela počúvať a verím, že teraz to tiež pomôže.
baby vsak pokecame na treningu, nechcem to tu nejak rozvadzat, ale viem ake to bolo, takze sa ani necudujem, ze ste to cvicili zle dokonca na treningoch....
Monika, ale ide o to, ze ked je na stopovacke, je ako anjelik, dokonca sa odomna ani na chvilocku malicku nevzdiali. Cvak-stopovacka prec- z anjelika je diabol
Inak, ak by si mohla, tu knizku by som si rada precitala. Pokrocilych aj zaciatocnikov, aspon prelistovala.
Inak, ak by si mohla, tu knizku by som si rada precitala. Pokrocilych aj zaciatocnikov, aspon prelistovala.
Jasné. Zajtra ich donesiem. Hneď ich idem aj nachystať.
Baby, celkom ste ma potesili aj ukludnili. Tak fajn, ostavame pri 10cm ulicke, nech si nou pekne bezka, hlavne ze ju to bavi /bodaj by nie, ked vie ze po povele slalom, ked tade prebehne, okamzite hadzem lopticku/. Zas az ked si to este viac upevni, zacnem zuzovat, ozaj po troske, ako Alica pise, po centimetrikoch. A inak z toho si vela nerobte, ked sa takto postazujem, ja musim mat denne nieco s cim nie som uplne spokojna /rza to je nevydareny obed, inokedy pocasie alebo neposluchaju deti, alebo ten chlap na ulici mi skoro vbehol pod kolesa... no a sem tam aj s Terrkou ked sa nam nieco nedari, ale to paradoxne som nastvana na seba, lebo mam pocit, ze neviem ako jej to, co sa zrovna ucime mam vysvetlit/.
A co ma bavi? Upne vsetko! To ze to mozem robit s Terry /ja toho psa proste milujem, uz si neviem predstavit, ze by sme ju nemali/. ze sa odreagujem od toho kazdodenneho kolobehu okolo deti /uz ste si isto vsimli, ze aj ked ich mam so sebou, vsimam si ich co najmenej, idu tak povediac bokom, som si totiz povedala ze treningy su moj cas a ked sa detom stale venujem naplno, tak na to raz do tyzdna mam narok/. Ze je tam fajn partia ludi /to viete, zas ta materska, aj spolocenskych kontaktov mimo mamickovskych je pomenej, ale je to pre mna o to cennejsie/. Ze aj ked cokolvek zle bude, ten pes chlpaty ma aj tak bude milovat. Ze sa hybem /aj napriek mojej nadvahe pohyb milujem a vzdy som potom doslova nabita pozityvnou energiou/. No a tiez pohlad na psa /kazdeho/ v pohybe je nadherny!
A co ma bavi? Upne vsetko! To ze to mozem robit s Terry /ja toho psa proste milujem, uz si neviem predstavit, ze by sme ju nemali/. ze sa odreagujem od toho kazdodenneho kolobehu okolo deti /uz ste si isto vsimli, ze aj ked ich mam so sebou, vsimam si ich co najmenej, idu tak povediac bokom, som si totiz povedala ze treningy su moj cas a ked sa detom stale venujem naplno, tak na to raz do tyzdna mam narok/. Ze je tam fajn partia ludi /to viete, zas ta materska, aj spolocenskych kontaktov mimo mamickovskych je pomenej, ale je to pre mna o to cennejsie/. Ze aj ked cokolvek zle bude, ten pes chlpaty ma aj tak bude milovat. Ze sa hybem /aj napriek mojej nadvahe pohyb milujem a vzdy som potom doslova nabita pozityvnou energiou/. No a tiez pohlad na psa /kazdeho/ v pohybe je nadherny!
Baby stale premyslam nad tou Terry, ako dosiahnut ze odburam tu jej neistotu. Ma napadlo, ze trebarz na najblyzsom cvicaku by som s nou co najmenej skakala ale vela, pokial mozno co najvoac by som sa s nou hrala priamo na parkure medzi prekazkami. Proste aby si parkur spojila s niecim prijemnym. Musim ju totiz najskor presvedcit ze predsa to co robime tam je obrovska sranda a zabava, nech sa uvolni. Co vy na to?
hej, moze byt ali ale musis si fakt davat fest pozor, aby si ju stale chvalila, tesila sa s nou, bo ona fakt raz trosku zmenis ton a je koniec, takze este to si skor uvedomovat, vsak ja ti to budem stale prizvukovat a mozme to tak skusit
No mna to napadlo preto, ze dnes sme boli v Pruskom na takej akcii, mali tam pekari zapadoslovenskeho kraja nejaky sportovosutazny den. No a vsetko mozne tam bolo, rozne akcie a okrem ineho aj poziarnici tam robili ukazky a mali tam viacero cvicnych prekaziek, zrovna cca 60 cm vysokych, mozno trocha viac a ked sme potom boli tam na tom placku, som sa s Terry len tak hrala, blaznila + boli tam kamosky s konmi, proste fakt taka uvolnena atmosfera a mna zrazu napadlo z tych poziarnickych prekaziek si spravit taku malu sekvenciu z piatich a len tak skusit s Terry a keby ste ju boli videli, doslova lietala, makala, ani jedina chybicka /ani tu prvu nazhodila, dokonca ani len nelyzla/, ako keby to ani ona nebola. A ked sa nad tym spetne zamyslim, isto to bolo pre to, ze proste sme iba blbli, v podstate som ani len nemala ziadne ocakavania, ziaden vykon som nechcela a asi to pomohlo, proste bola uzastna. Do toho vsetkeho sa tam objavil moj byvaly profesor, teraz ma zrovna odbor kynologov v skole a ten uznanlivo, ze je skvela a ako dlho cvicime a tak a ja som akosi podvedome aj tak povyrastla a Terry to musela citit, bo ona tam normalne stale sama utekala a doslova ma tahala, ze pod sa so mnou este hrat. No a asi aj v tom bude trochu nieco, lebo ked som na cvicaku, vidim ako to tam vam vsetkym ide a mam v sebe ako keby nejaky komplex ze mne to nejde a asi to aj na nu prenasam. Proste uplne som presvedcena, ze ona mna uplne prefektne cita v akom som rozpolozeni. Aj pre to ma napadlo, ze proste nebudeme chodit trenovat, len sa tak hrat a ked si popri tom iba trocha zabehneme bude to asi hned lepsie /no musim v prvom rade aj seba presvedcit ze ved o nic nejde a mam skveleho psa a nie je dovod o nej pochybovat a ja to pomali tiez zvladnem, ale v kazdom pripade hlavne O NIC NEJDE/.
Strana 2 z 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 2 z 7
Povolenie tohoto fóra: